Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/3349939

Szitázás

Szitanyomás néhány szóban.

Főként sík felületre készített nyomat. Neve jellemzően tükrözi az eljárás lényegét. A kívánt grafikának és a leendő hordozónak megfelelő, szita sűrűség és festék kiválasztásával kezdődik a folyamat. A grafikát átlátszó filmre nyomtatjuk, majd a nyers szitára fényérzékeny lakkot húzunk fel. Száradás után következik a megvilágítás majd a szita előhívása, általában nagynyomású folyóvízzel. Szárítás után következhet a szitanyomás, amikor a festéket átpréseljük a szitán. A folyamatot az alábbi ábra szemlélteti.

szita

Eredetileg plakátok, transzparensek, dekorációk készültek szitanyomással, de ma már kedvelt eljárás  grafikusok körében is. A digitális nyomtatási eljárások fejlődése és elterjedése miatt ma már leginkább csak nagy tételszámú munkáknál alkalmazzák. Elsősorban egybefüggő homogén színfoltok, szövegek, emblémák nyomtatására ajánlott. Többszínű nyomtatás esetén, színenként külön szitát kell készíteni. A művészeti lapok esetében előfordul, hogy csak egy alapot nyomtatnak, amit a művész kézi festéssel, rajzolással egészít ki. Így akár egyedi grafikát hozhat létre.

Akár az automatizált, akár a kézi szitanyomás igen gazdaságos nagy darabszámú, egy vagy akár többszínű nyomatok készítésére. Bár a szitakészítés (keret+szita feszítés) költsége igen magas lehet kis darabszámú termékre vonatkozóan, mégis igen elterjedt eljárás ahol nem állnak rendelkezésre a megfelelő források korszerű digitális berendezések beszerzésére, illetve kérdéses azok megtérülése.

A már nem használt szitát tisztítás, rétegtelenítés után újra hasznosíthatjuk, arra másik grafikát tehetünk.  

A nyomathordozó anyagától vagy a későbbi igénybevételtől függően használunk víz vagy oldószer bázisú festékeket. A festék alapja egy átlátszó úgynevezett ’transzparens’ gélszerű folyadék, amit pigmentek hozzáadásával színeznek és szükség esetén adalékokkal kevernek, a megfelelő sűrűségre hígítanak.

A festéket a hordozóra több rétegben visszük fel köztes szárítások beiktatásával. A kész nyomatot a festék paramétereinek megfelelően kemencében, szabadlevegőn vagy kontakt hőforrás alatt szárítjuk, fixáljuk.

Az így készített nyomatok, rugalmasak, sokkal jobban ellenállnak a mosási, használati behatásoknak, tartósabbak mint a digitális nyomtatási vagy transzfer eljárások.

Előnyei: - nagyobb darabszám esetén gazdaságos (általában 50 db termék), olcsóbb alapanyagok, tartósság

Hátrányok: - oldószer bázisú festékek alkalmazásánál elszívó berendezések, hígítószerek használata, tűzveszélyesség.

*** irodalom és kép Wikipédia, a többi tapasztalat.