Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/3349939

Szublimációs nyomtatás

Szublimációs nyomtatás

A szublimációs nyomtatás a legjobb minőséget biztosító nyomtatási technológia, műszálas textilek, valamint előkezelt tárgyak nyomtatásához. Kiválóan alkalmas fotók és bonyolult grafikák nyomtatására is.

A szublimáció lényege a speciális tintasugaras festék kémiai tulajdonságában rejlik. A szublimációs tinta összetételénél fogva egy bizonyos hőfok felett (kb. 150°C) szublimálódik szilárd halmazállapotból gáz halmazállapotba alakul át és e folyamat közben a megnyomott tárgyak felületébe transzferálódik.

A festékmolekula a megnyomott tárgy részévé válik így a nyomtatás nem kitapintható és tartós minőséget képez.

A jó minőségű szublimáció feltétele a megfelelő alapanyagok kiválasztása (papír, tinta, lakk), illetve a legjobb eredményt adó műszálas vagy kevertszálas textilek (általában poliészter).

Tiszta (100%) pamut, bőr, üveg, fém, fa és kerámia alapanyagokra csak megfelelően előkezelt, lakkozott felületre lehet szublimációs technikával nyomtatni.

A minőségi szublimációs eljáráshoz feltétlenül szükséges eszköz az állítható hőmérsékletű és szabályozható nyomású hő prés.

Egyéb digitális transzfernyomtatás technikákkal szemben (pl. lézernyomtatóval nyomtatott transzferpapír, vizes transzfer...stb.) itt a végső nyomtatott felület teljesen homogén, élénk színű, a festék nem kitapintható és normál mosással eltávolíthatatlan.

A szublimációs nyomtatással dekorált kerámia bögre nyomtatott felülete ugyanolyan fényes és sima , mint a nem nyomtatott részeken, vagy textíliák esetében a műszálas anyagok nyomott felülete ugyanolyan lágy esésű és fényű marad, mint a nem nyomtatott részeken! Víz és mosásállósága miatt kifejezetten ajánlott eljárás fürdőruhák és sportmezek nyomtatására is.

Mint általában a direkt nyomtatásoknál a szublimációs eljárásoknál közvetlenül csak világos színű anyagok nyomtathatók a színkeverés szabályai szerint. Sötétebb színű anyagok esetén köztes fehér réteget kell a felületre vinni nyomtatás előtt.

A szublimációs nyomtatás legnagyobb előnye bármely más textilnyomtatással ellentétben, hogy a festék magát az anyag szálait színezi meg, nem pedig a felületét, a technológia teljesen környezetbarát.

A szublimációs nyomtatásra alkalmas textil alapanyagok

    poliészter (PES)

    poliamid (PA 6, PA 6.6)

    poliakrinitil (PAN)

    triacetát (CTA)

    kevert összetételű kelme, amely a fentiek közül bármelyikből legalább 80-85%-ot tartalmaz.